0

М инистерството на отбраната застрахова служителите си за 85 000 лева. Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на ведомството.

Тя е за рейнджъри и цивилни служители, които заминават служебно в чужбина. Застраховката е както при злополука, така и за медицински разходи.

Обособените позиции са за краткосрочни и дългосрочни командировки по целия свят и включват както злополуки в работното, така и в извънработно време, включително при катастрофи.

При смърт на служител на МО вследствие на злополука се предвиждат 20 000 евро при краткосрочна и 50 000 евро при дългосрочна командировка.

Същите суми са заложени като обезщетение и за трайна загуба на работоспособност вследствие на злополука, както и за медицински разходи. 

Бунт

При временна нетрудоспособност за период над 20 дни застрахованите рейнджъри ще получават не по-малко от 1000 евро.

Медицинската застраховка пък трябва да покрива транспортиране до болнично заведение, лечение и престой, изследвания, диагностициране и лечение - терапевтично и хирургично.

Осигуряват се дневни пари за болничен престой до 20 дни, хонорари на медицински персонал, закупени лекарства по предписание, спешно зъболечение и дори престой под задължителна карантина.

Освен това от Министерството на отбраната са оставили вратичка при заявка да се осигури обезщетение и за рискове, предизвикани от война, инвазия, вражески, терористични или военни действия, гражданска война или вълнения, метеж, народен бунт и размирици, въстание, революция, военен преврат или узурпиране на властта, бунт, стачки, трудови безредици, саботаж.

Изисквания

С друга обществена поръчка МО търси да закупи 26 леки автомобила с нормална проходимост. Изискването е колите да са нови, неупотребявани и произведени до 12 месеца преди датата на доставка.

За целта ведомството е предвидило сумата от 1 333 333 лв.

Автомобилите трябва да са снабдени с всички екстри - система за защита на пешеходци, парктроник, сензор за дъжд, подгряване на предните седалки, затъмнени задни стъкла и т.н.

Доставчикът трябва да е осигурил и използване на оторизирани от производителя сервизи - най-малко три в цялата страна, едно от които да е в София.

Друго изискване е осигуряването на 24-часова техническа и пътна помощ в периода на гаранционния срок. С ДДС общата прогнозна стойност на поръчката стъпва на 1,6 милиона лева.