0

Р аботещи пенсионери са си докарали тази година средно 14,82 лв. отгоре след преизчисление на пенсията им за осигурителен стаж и възраст. През миналата година увеличението е било средно 13,55 лева.

Заради допълнителния стаж на получаващите ги пенсиите за инвалидност поради общо заболяване са били увеличени средно с 9,17 лв. (7,29 лева през 2023 г.). При тези за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест сумата е средно с 14,07 лв. нагоре, което е почти двойно спрямо 2023 г. 

Националният осигурителен институт е преизчислил служебно 350 718 пенсии на работещи пенсионери от 1 април, съобщиха от НОИ. Това е с 14 786 пенсии повече спрямо предходната година. 

Има работещи пенсионери, които след преизчислението са получили близо 300 лева по-голяма пенсия. Най-голямото увеличение е от 297,70 лева и се отнася за пенсия за осигурителен стаж и възраст. При пенсиите за инвалидност поради общо заболяване най-големият ръст е от 286,57 лв., а при тези, свързани с трудова злополука и професионална болест – от 263,03 лв.

Дял

При всяка четвърта трудова пенсия увеличението след преизчислението е в диапазона от 1 лв. до 10 лв. Причина за високия дял е краткият допълнително зачетен осигурителен стаж – при много от хората той е под 1 месец. Има 3717 случая, когато плащанията са се вдигнали само с един лев. Близо 30% от пенсиите пък въобще не са се променили след преизчислението. В повечето случаи това е така, защото те са продължили да бъдат под минималния размер на съответния вид пенсия. Има и обратни случаи. 388 пенсионери не са получили увеличение, тъй като новият размер минавал максималната пенсия от 3400 лв. Случаите пенсията да бъде ограничена от тавана се удвояват спрямо миналата година.

Процедура

Служебното преизчисляване на отпуснатата  пенсия се извършва, считано от 1 април всяка календарна година. Лицата не трябва да доказват с документи стаж и да подават заявления. Преизчислението се прави, когато едно лице придобие допълнителен осигурителен стаж дори и осигурителен доход след пенсионирането му. Тази процедура е възможна за пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест. Не могат да бъдат преизчислявани тези плащания, чиито размер не е определен на базата на осигурителен доход и стаж. Такива са например социалните пенсии за инвалидност и за старост. От НОИ напомнят, че освен служебно плащанията могат да бъдат преизчислявани и по заявление на самия пенсионер.