0

П енсионерите горят за великденската добавка. Тази година няма да има заради липса на пари. Изплащането на пенсиите ще се извърши по стандартния график от 7 до 20 април, обяви вчера Националният осигурителен институт. В съобщението обаче няма и дума за великденски добавки, които традиционно се раздават преди празника в последните осем години.

Традиция

За първи път празнични добавки се дадоха през 2015 г., но само за най-бедните с минимална пенсия. Тогава в бюджета се появи излишък и 53 млн. лв. се заделиха за празничните добавки. В следващите години великденски добавки се изплащаха по същата схема, като допълнителни пари имаше и за вдовишките пенсии. Миналата година пък всички получиха по 70 лв. независимо от размера на пенсията си. Решението обаче беше взето по-късно и затова парите бяха получени не с обичайното изплащане на пенсиите, а на 15 април. За добавката бяха изхарчени 142 млн. лева. Сега служебното правителство не е отваряло дума за празничен бонус. Тъй като НОИ обичайно анонсира предварително добавките, очевидно не се очаква да се дават подобни пари, въпреки че темата се коментира усилено в социалните мрежи.

Разлика

Преизчислени суми ще получат работещите пенсионери, които са се осигурявали през годината. Служебно според допълнителния стаж са увеличени около 300 000 пенсии, уточниха от НОИ. В бройката не влизат тези, които са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им не само с допълнителен стаж, но и с осигурителен доход.

ТЕЛК

През март НОИ изплати дължимите суми и на над 5300 души с възстановени пенсии за инвалидност и добавки за чужда помощ с изтекъл ТЕЛК. Плащанията се извършват, след като се обработят списъците, подадени от Министерството на здравеопазването, тъй като в тях има случаи, които излизат от нормата. Някои не получават инвалидна пенсия, а пожизнена за стаж и възраст, при други инвалидната пенсия е трансформирана в пожизнена след навършване на възраст, има и починали или такива, които не са се явили на ТЕЛК. При всички случаи обаче не се спират пенсиите само на тези, за които има обективно забавяне на ТЕЛК решението.