0

О коло 300 лева ще спестят родители на осмокласник от комплекта с учебници за предстоящата 2024/2025 учебна година. 

Толкова са заложените средства за осигуряване на безплатните книги за учениците в гимназиите. Издателствата трябва да предложат пълния комплект от 15 учебника за тази сума. За 7-и клас пък помагалата са 12 и те струват 220 лева, но те и до момента се осигуряват безплатно, както и тези за децата в началния етап на образование. 

Облекчение

От началото на новата учебна година учебниците за 8-и до 12-и клас ще се осигуряват от училищата безплатно. Промяната беше обнародвана в Закона за предучилищно и училищното образование. За целта в края на февруари правителството отпусна 93 млн. лева за финансиране на безплатните помагала. В сумата обаче влизат и книгите и тетрадките за обучение от 1-ви до 12-и клас. 

Безплатни ще са хартиените и електронните варианти на учебниците. Освен тях обаче родители и ученици обикновено купуват и доста допълнителни помагала, които се избират от учителите и не се покриват от държавата.

График 

Заявките за учебници и учебни комплекти от 5-и до 12-и клас, както и графикът на дейностите за осигуряване за безвъзмездно ползване на учебници и учебни комплекти за учениците от 5-и до 12-и клас за учебната 2024-2025 година ще бъдат допълнително публикувани, пише на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН). Никола Кицевски, директор на издателство „Просвета“, коментира пред „Телеграф“, че в момента тече промяна в програмите за 8-12-и клас и по тази причина първо трябва да постъпят новите учебници, съобразени с новите програми. Трябва да бъдат одобрени и измежду тях да се избира. Това се очаква да се случи до края на май и началото на юни. След това МОН трябва да пусне график за доставка на учебниците за безвъзмездно ползване. Всяко училище си прави поръчка към конкретните доставчици. Там, където комплектите надхвърлят 50 000 лева, учебното заведение трябва да пусне общества поръчка, което удължава процедурата, посочи издателят. 

Икономия 

Кицевски заяви още, че на свободния пазар тези учебници са доста по-скъпи от определените 300 лв. и реално родителите, които досега са ги купували, са давали много повече, особено ако помагалата са нови. Това обаче е пределна цена, която е определило МОН, и най-вероятно издателствата ще се съобразят с тази сума. 

Той заяви още, че смисълът на това държавата да купува учебници за гимназистите е те действително да имат такива. Сега много от учениците не ги взимат и се оправдават, че заради това не учат. 

Поръчки 

В регистъра за обществените поръчки има 179 обявления за доставка на учебни пособия. 99 на сто от тях са за пособия за началния етап на образование, които периодично се подменят. На някои места обаче има и такива за по-горните класове. Общата стойност на поръчаните през портала учебници са за над 6 млн. лева без ДДС. В страната има над 2500 училища с над 700 000 ученици от 1-ви до 12-и клас. 

17,2 млн. лева гълтат школата само в София 

Над 17 млн. лева ще струват безплатните учебници за школата само в столицата, сочат данните на Министерството на образованието. София е градът, където ще отидат най-голяма част от средствата. В останалите по-големи градове ще бъдат отпуснати средства в размер на до 5 млн. лева. В Перник пък сумата за безплатни учебници е малко над 1 млн. лв. Сумите зависят от броя на подадените ученици в съответните общини. 

Строят 33 нови сгради 

Стартира изграждане на 33 нови сгради на училища и детски градини. Други 57 предстои да бъдат реконструирани и обновени. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на отчета на работата на правителството за последните 9 месеца. По думите му благодарение на инвестициите в нова материална база 24 000 ученици ще преминат на едносменен режим. Проектите ще бъдат реализирани по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027, за която правителството осигури 240 млн. лв. Предстои строителство и на 9 нови училищни сгради. Едната ще е за изцяло ново училище в София, а останалите 8 за нови сгради на съществуващи образователни институции. Други 34 училища ще бъдат ремонтирани и надстроени.