0

Н ай-малко 115 лв. трябва да се бръкне родител на десетокласник за учебници, показа проучване на „Телеграф“. До 50 лв. можем да спестим, ако ги купим на старо, сочи изчислението след проучване на няколко борси и книжарници. Около 5 лв. е отстъпката за брой, ако напазаруваме втора ръка.

Около 5 лв. е отстъпката за учебник втора ръка.

 Около 5 лв. е отстъпката за учебник втора ръка.
Бойко Кичуков

Варианти

Вариантите да купите учебници с намаления са няколко. Единият е да се снабдите с тях от „Алея на книгата“, която се провежда до тази неделя в София. Намаленията там са до 20% на новите помагала и излизат с левче по-малко от вариантите second hand. Най-евтини са електронните учебници, които се търгуват на промоция с 30% надолу.

Цени

Ако ги купите чисто нови, ще трябва да приготвите над 100 лв., като с чуждите езици сумата набъбва и до 200 лв., ако включите учебни тетрадки и речник. За десети клас цените на учебник се движат около 20 лв., като литературата върви по 24,90 лв., а философията е 15 лв. Математиката може да се купи за 17,90 лв., географията и химията са по 19,90 лв., а биологията е 18,90 лв. Физиката се продава чисто нова за 17,90 лв. Нов учебник по история и цивилизация за 10-и клас струва 19 лв. Ако го купите от борсата употребяван, цената пада на 14,25 лв. На „Алея на книгата“ с 20% намаление същият учебник излиза 15,20 лв. Най-евтини са електронните, които се предлагат с 30% надолу от редовната цена. Така от 19 лв. стойността пада на 13,30 лв. Цените варират в различните издателства.

Изкупуване

Борсите изкупуват на 40% от коричната цена. Те приемат само учебници, съвместими с плана на образователното министерство. Не взимат скъсани. Най-трудно е да върнете учебниците по чужд език, а най-много се търсят по география за 9-и клас, икономика за 10-и клас, литература и история за 10-и клас, както и химия за 8-и клас, показа проверка. Най-често родителите идват с пакета учебници от миналата година и взимат тези за следващата, като обикновено трябва да доплатят малко, тъй като колкото по-горен е класът, толкова повече помагала се изискват, коментираха от борса за учебници в София.

Недостиг

По борсите има недостиг на учебни книги. Не можем да предоставим помагала за 20 деца, обясниха при запитване от борса за учебници, разказаха читатели на „Телеграф“. Оттам уточнили, че не могат да се ангажират с толкова голямо количество.

В момента по борсите има опашки.

 В момента по борсите има опашки.
Бойко Кичуков

„Родителите от класа на дъщеря ми решихме накуп да поръчаме учебниците, но това се оказа трудна задача. Много от борсите не разполагат с големи количества. От едната ни обясниха, че разчитат първо някой да върне стари учебници и след това да ги препродадат на дете, което ще е същият клас и така на ротационен принцип“, разказаха още родители на десетокласници.

Доставката само до офис на куриер

Доставките на учебници са само до офис. Повечето борси, от които можем да поръчаме онлайн, не предлагат опция за доставка до врата на клиента, показа проверка на „Телеграф“. Цената на транспорта тръгва от 4 лв. до офиса при поискване. Ако стойността на пакета учебници е над 150 лв., не плащате нищо за транспорта. Според онлайн търговци доставката до врата е неизгодна за продавача, тъй като книгите са тежки и тарифата, която иска куриерът за повече килограми, е непосилно висока. „Вместо да губим клиенти заради скъпата доставка, предлагаме опцията за пратка до офис или взимане на място от нас след уговорка по телефона и консултация с кои учебници точно разполагаме. Последният вариант е най-предпочитан – хората се обаждат, правим договорка и след това идват да си вземат комплекта в удобно за тях време направо от нас. Така е по-сигурно вместо да се разкарват и на място да разберат, че не разполагаме с половината от помагалата, които им трябват“, обясниха от борса в столицата.

Чуждите езици са най-скъпи

Най-скъпи са учебниците по чуждите езици, показа справка на „Телеграф“. Цените им тръгват от 20 лв. и удрят 80 лв. Затова и много от тях се купуват основно на старо. По френски език например за ниво B1.1 цената е 30 лв. за нов и 22,50 лв. за употребяван. Проблемът е, че на борсите няма много учебници по чужд език и затова много от родителите или ги купуват нови, или учителката прави ксерокопия от своя за целия клас, за да излезе наполовина по-евтино. Нов учебник по испански език за 9-и клас излиза 37 лв. Към него е включен и диск. Един от най-скъпите е комплект по италиански език за 9-и клас, който включва и диск, и учебна тетрадка. Стойността на пакета е 71 лв., речниците вървят средно между 20 и 50 лв., а разговорници могат да се купят за 5-10 лв.

От борсите могат да се купят и чисто нови учебници и помагала.

 От борсите могат да се купят и чисто нови учебници и помагала.
Бойко Кичуков