0

П етел кукурига в двора на столичното 51-о средно училище „Елисавета Багряна“. Лъчо се присъедини към пернатото семейство на школото, което се състои от още четири кокошки. 

Toй е подарък на школото от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо К. Яворов”. Появата му обаче не останала незабелязана от хора в квартала, разказа пред „Телеграф“ директорът на училището Асен Александров.

„Ние имаме 4 кокошки от две години. Досега не сме купили петел, защото знаехме, че ще се разпискат хора от квартала, което й стана, защото им вдига много шум. Срещу Лъчо има сигнали на телефон 112“, сподели Александров. 

Петелът Лъчо в обятията на директора на училището Асен Александров

 Петелът Лъчо в обятията на директора на училището Асен Александров
51 училище

Символ

„Господин Петльов е и символ на училището. Той символизира началото, решителността и събуждането към нови идеи. Не всеки оценява живописното кукуригане на петел в ранни зори. Има хора, които предпочитат тишината и спокойствието на утринния си сън. Тези “нелюбители на петли” често аргументират, че петелът нарушава утринната тишина и мир, и настояват за неговото премахване от училищния двор. Те възприемат господин Петльов не като символ на общността, а като нарушител на спокойствието. Въпреки техните оплаквания мнозинството оценява нашето пернато чудо като част от училищния дух“, пише във социалните мрежи директорът на школото. 

Пиленца 

Идеята с този петел е да се покаже на децата как се мътят пиленца, когато той оплоди яйцата. А те са вкусни и със специално предназначение. „Досега имаме много интересна практика. Ученик, който направи добра постъпка, получава награда - обяд с директора в училищния стол с омлет от наши яйца. Те са много жълти и вкусни“. „През лятната ваканция бяхме събрали яйцата от 10-15 дни и направихме крем-карамел, с който почерпихме всички учители“,  казва още Александров. Самите ученици ходят с учителките да се радват на пернатите, но една учителка се грижи за тях основно.

В училището има и оранжерия. В нея растат марули, краставици и домати. Тя е 10 квадратни метра. През април и май вече има и краставички, казва още ръководителят на училището.