0

К оалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България” ще обсъди как да процедира с втория мандат. Какво ще бъде решението се очаква да стане ясно във вторник сутринта, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Ние ще поемем отговорността на втория мандат. Ще направим правилните ходове. Гарантирам едно - нито ще се крием зад някакви преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма. Ще си поемем ясно отговорността за втория мандат”, подчерта Петков.

Той припомни, че преди девет месеца е имало „джентълменско споразумение” между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за ротация на премиерите и смяна на министри само по взаимно съгласие.

„На 17 март Мария Габриел ни предложи същото – премиерите да се ротират без смяна на министрите. Но, без да подпишем споразумение за реформи. Вчера Николай Денков предложи ротация на премиерите без смяна на министрите, но с подписване на споразумение. Като махнете цялата мъгла от цялото говорене и всичките преговорни процеси, всъщност, какво се оказа – ако сравните предложението на Мария Габриел на 17-и и на Денков вчера, единствената разлика е споразумението. За нас това означава, че от ГЕРБ явно не са готови да направят реформа в съдебната система, службите и регулаторите. Защо – не знаем. Не знаем дали не искат, или не могат”, добави съпредседателят на ПП.

Припомняме, че днес Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа. В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерския съвет. Във вторник Народното събрание се събира извънредно с единствена точка в дневния ред - обсъждане на указа на президента за назначаването на Габриел за премиер и заявлението ѝ за отказ от кандидатурата.

*Източник: NOVA