0

„На 13 юли българското знаме ще се издигне над света.“.Това каза за „Телеграф“ Симеон Караколев, инициатор на създаването на  „Паметник на Обединението – Пилон "Рожен", който ще извиси българския национален флаг на Роженските поляни в Родопите.

ПРЕДИ СЪБОРА В РОЖЕН: Лили Иванова пее на пилон!

Финансиране

„Вече са събрани около една трета от нужните за реализацията на проекта 1 милион лева, а част от строителните работи ще бъдат извършени безплатно от различни фирми. Самият пилон ще струва 350 000 долара и ще бъде излят в Турция. Много хора се отнесоха малко негативно към това, но в случая не става въпрос за най-изгодна оферта - просто никой в Европа не прави подобни неща, а съседите имат голям опит в изработването на такива конструкции. Съоръжението ще бъде устойчиво на вятър със cкорост дo 180 kм/ч., а за монтажа му ще са нужни З специални транспортни композиции плюс 8 стандартни тира и 500-тонен кран със 70 метрова стрела.

Рекорди

Паметникът ще представлява 111-метров пилон, на който ще се извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 метра. Той ще бъде най-високият в ЕС и 14-и  в света, а  самото знаме ще бъде с размери 25 на 40 метра.  В основата му ще бъде вградена капсула на времето, която трябва да бъде отворена след 111 години. В нея освен традиционните писмени завещания към потомците ще има и материални символи на България като розово масло. А плочата от мрамор,  изобразяваща картата на България, също ще бъде покрита с кратки послания към бъдещите поколения от всичките 28 области. 

Програма 

За откриването ще бъдат поканени всички официални лица в държавата. Работим с Агенцията за българите в чужбина за възможността да присъстват  представители на сънародниците ин от цял свят. Освен обявеният вече концерт на Лили Иванова, който ще бъде първият й по рода си сред природата, ще има и други музикални изпълнения, като и „живи картини“, пресъздаващи различни моменти от българската история“, каза още Симеон Караколев.

Дарители 

Патриотичната кауза се финансира чрез Националната дарителска кампания "България заслужава!" под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии, сред които Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев. Проектът получи благословията и от традиционните вероизповедания в лицето на Пловдивска света митрополия на БПЦ, Главно мюфтийство, Софийска синагога, Арменската епархия и Софийска епархия на католиците от източен обред.