0

П ри промяната на формата на матурите след 7-и клас ще бъде взаимстван опит от международната система за оценяване PISA. Това каза в отговор на въпрос на „Телеграф“ министърът на образованието проф. Галин Цоков.
„Най-добре е тестовете да са свързани, от една страна, със самия живот, това, което е свързано и със социализацията на децата в съответната възраст и, от друга страна, с учебното съдържание и неговото представяне в дадена тестова задача“, каза той и поясни, че в момента се прави анализ на постигнатите резултати и установените проблеми.

Изпити

Според министъра е важно изпитните задачи, особено тези от отворен тип, да бъдат насочени към практиката и светогледа на учениците от новото поколение. „Ще говорим със съставителите на задачите за малко по-голяма практическа ориентираност в тях, които изискват и по-високи нива на мислене и решаване на проблеми, така както са задачите в PISA оценяването. Това е една от посоките на промяна.

През следващата учебна година нещата ще могат да се случат“, обяви министърът и подчерта, че промените в образователната система се случват бавно. По отношение на притесненията, че при задачите с отворен тип липсва обективност, проф. Цоков каза, че винаги има субективен характер при оценяването, но в случая то се извършва от минимум двама проверители, като при голямо разминаване в резултатите изпитната работа се разглежда и от арбитър.

Друга важна промяна, върху която министърът акцентира, е намаляването на минималния брой на текущите изпитвания по модулите (от 2 на 1) и по учебните предмети, изучавани с 4 и повече часа седмично (от 4 на 3). Проф. Цоков обяви още, че ще има втора дата за явяване на матура, но това ще е възможно само в случаите на природно бедствие или сериозен здравословен проблем.

Дати

От новата учебна година 2023/2024 изпитите след 7-и и 10-и клас се изместват с една учебна седмица по-късно и ще се провеждат в различни дни. По БЕЛ за 7-и клас изпитът ще е на 17 юни 2024 г., а по математика - на 19 юни. Резултатите ще бъдат обявени до 1 юли. НВО по БЕЛ за 10-и клас е на 10 юни, а по математика - на 12 юни. Матурите за 12-и клас не се променят - те остават на 17 и 20 май.
Четвъртокласниците ще се явяват на препитване на 27 и 28 май.

Ваканции

Учениците ще имат пет почивки освен лятната ваканция. От 1 до 5 ноември ще имат есенна почивка, а коледно-новогодишната ще е в периода от 23 декември до 2 януари. Междусрочната ваканция ще бъде от 3 до 5 февруари. Пролетната за учениците от 1-ви до 11-и клас ще е в периода от 30 март до 7 април, като дванадесетокласниците ще почиват от 5 до 7 април.