0

 

15 вили са изгорели във вилната зона над село Отец Паисиево, община Калояново. Това съобщи кметът на общината Младен Кичев, предаде NOVA.  В селото няма вода. Доброволци са пресекли пътя на огъня, за да не се разпростира към селището. По информация на лесовъдното предприятие Смолян там гори дъбова гора.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева поиска помощ за овладяването и потушаването на пожара.  Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада чрез МО. Очаква се оттам да осигурят инженерна техника и военнослужещи.

„Актуалната ситуация към сряда сутрин е, че по три от фронтовете на пожара продължаваме да имаме активно горене. Разпределяме екипи и инженерна техника за проправяне на просеки и гасене. Огънят се разраства. За Отец Паисиево към момента няма опасност. Надяваме се днес метеорологичните условия да не са толкова лоши, колкото вчера. Поддържаме връзка с хеликоптерите за гасене на пожарите, но преценката къде е най-наложително да бъдат включени е на Националния оперативен център”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” директорът на пловдивската пожарна комисар Васил Димов.

Областният управител Христина Янчева заяви, че бедственото положение в Община Калояново ще бъде удължено. „Ще обявим такова и за Карлово. Има недостиг на вода и търсим допълнителна помощ за водоноски от съседните общини”, подчерта тя.

Янчева призова, ако има желаещи доброволци, които да помогнат за гасенето на пламъците, да се отзоват. Доброволческо формирование от Столичната община вече е на място. 

Стрелча

Голям горски пожар бушува край Стрелча. Пламъците са обхванали боровата гора в землището на курортния град, местността Белотруп. Огънят бушува в силно пресечен планински терен, предимно в борови култури. Гасенето е затруднено от силния вятър, който постоянно сменя посоката на горене. По предварителни данни върховият пожар е обхванал до момента площ от над 1000 дка горски територии.

Механизъм

Страната ни активира Механизма за гражданска защита на ЕС. Чехия ще изпрати два хеликоптера, които ще се включат в гасенето на пожарите у нас. Очаква се потвърждение за помощ и от Румъния. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов в Стара Загора. Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите у нас. В него ще има представители от министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на земеделието и храните. „Ситуацията се променя постоянно. Поздравления за всички, които работят на терен”, заяви Главчев. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно. Относно пострадалото 19-годишно момче при пожарите Главчев уточни, че е настанено в пловдивска болница със 75% изгаряния и ако се наложи, ще бъде транспортирано до „Пирогов”.