0

З а поредна година на 5 февруари планинари от Сливен, Павел баня, Казанлък, Стара Загора, Бургас и Варна ще поемат към старопланинския връх Кутелка, за да почетат паметта на алпиниста – веган Атанас Скатов , който загина при изкачване на К2 Каракорум в Хималаите на същата дата през 2021 година.

Сред организаторите на похода е председателят на ТД „Еделвайс“- Павел баня Кольо Кавръков, който съобщи че очаква към планинарите да се присъдени и синът на Скатов Васко, който живее с майка си в Бургас.

Кутелка е сред любимите върхове на сливналията-основател на фондация „Да спасим планетата!“, чийто личен девиз гласеше „Мечтай смело, вярвай в себе си и знай, че невъзможни неща няма!Мечтата няма цена!“. При първото изкачване на Кутелка по инициатива на сестрата на алпиниста Нели Димитрова там бе монтирана възпоменателна плоча .

Причината  за гибелта на българина, записана в смъртните актове, издадени от правителството на автономната област Гиргит Балистан и  болницата в град Карду, където  билооткарано тялото е  скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. 

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Приятели на Скатов са категорични, че той е бил една уникална личност, която за кратките 42 години от земното си битие успя 11 пъти да покори върхове с височина над 8 000 м и да стане носител на приза „Почетен факлоносец на мира“ , присъден му от организаторите на международната щафета „Пробег на мира – 2020 г.“. 

„Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности. Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина. Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-вече екосистемите. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета и искам това, което аз виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същият шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа…“ е написал малко преди трагичната кончина д-р Атанас Скатов в личната си страница, където могат да бъдат много интересни подробности както за живота така и за философските му възгледи.