0

О громни територии в страната буквално са обезлюдени, населението се топи. Така 40% от територията на България се превръща в демографска пустиня.

Според проучването на Българската академия на науките за двете последни десетилетия у нас се заличават цели населени места главно в Западна и Северозападна България, Странджа-Сакар, Централният Балкан, Габрово и Ловеч.

Изчезват хората дори от райони с плодородни земи и възможности за фермерите като област Добрич, например.

"В близо 2000 селища в България повече от 30 години не е родено нито едно дете", заяви доц. Николай Цеков, специалист по регионална демография в БАН. Едва в 1/5 от общините у нас, няма признаци на опустяване.

А ако тенденцията по обезлюдяването продължи, не ни очаква нищо друго освен:

"Ще се окажем тук в няколко центрове в България свръхнаселени, без достатъчно детски градини, свръхзадръстени от коли и огромни части оставени на произвола на съдбата. Обезлюдени, губещи постоянно и население, и ресурси, обезценяване на икономическо-стопанските им активи", каза още доц. Цеков.

Според експертите спешно трябва да се направят модели за икономическо съживяване на общините - с инвеститори, които да привлекат хората в обезлюдяващите се райони. В противен случай България все повече ще прилича на най-северните части на Финландия и Швеция, писа БНТ.