0

Ц ели 143 дни от миналата година сме дишали пустинен прах от Сахара, това показват наблюденията на специалистите от Националния институт по хидрология и метеорология, които следят атмосферната циркулация. Месецът, в който е имало най-много дни с пренос на пустинен пясък, е октомври. Тогава той е бил в атмосферата 24 дни от месеца. А месецът, в който е имало най-малко прах, е декември, когато е имало само пет такива дни. 

Тези дни не се очаква пренос на пустинен пясък. Днес ни очаква хубаво и предимно слънчево време. През нощта срещу неделя и през деня на места в Източна България ще има краткотрайни валежи, като  следобед  те ще са придружени с гръмотевици. Това е възможно да се случи и в планините. В неделя живакът ще сочи между 18 и 23 градуса. По морето се очаква слънчево време.

През следващите дни ще се радваме на слънчевите лъчи, Условия за краткотрайни валежи ще има към четвъртък и петък. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните - между 20 и 25 градуса. След това температурите бавно ще се повишават до сряда, когато ще са най-високи  и ще стигат между 22 и 27 градуса.