0

Д онорска ситуация вдигна самолет „Спартан”. Полетът е извършен от Варна до София. С него екипаж от 16-а авиационна база „Враждебна” от състава на Военновъздушните сили превози медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването, съобщиха от МО.

Самолетът C-27J “Спартан” излетя за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа. На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“, които бяха превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. В 23:58 часа снощи самолетът кацна обратно на летище Враждебна.

От лечебното заведение съобщиха, че донорът е гражданка от Германия, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

„Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“ обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство.

След дълги документални процедури на международно ниво от донорката са експлантирани двата бъбрека и черен дроб. Самолетът с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза Враждебна на Военновъздушните сили е излетял за летище Варна в сряда в 17:28 часа.