0

О коло 2000 души годишно у нас умират от рак, причинен от излагането на опасни химикали на работното място, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Статистика

Същевременно раковите заболявания, които се развиват на работното място, не се следят в България и в страната ни няма надеждна статистика, допълни той. В страната ни само две такива болести са признати за професионално заболяване, посочи още Димитров. В ЕС ракът е сред основните болести, които водят до смъртност, а ежегодно 4-7 млрд. евро се харчат за работници, които са заболели и починали от рак. В ЕС годишно около 120 хиляди души умират от рак, причинен на работното място, каза още той.

У нас около 35 хиляди души губят живота си заради раково заболяване. Нямаме мерки, предприети от институциите, и затова искаме да започнем кампания, включваща профилактични мерки, да има стимули за предприятията за прилагане на механизми за превенция и за намаляване на експозицията на работниците на канцерогени. Над 50 са канцерогените, за които е установено, че са най-опасни, обясни още Димитров.

Още през миналата година КНСБ започва кампания за здравословни работни места, но тя протича трудно заради липса на съдействие от държавните институции и от работодателите, обясни вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. По думите му трябва да се разработи план за борба с рака на работното място, да се обърне сериозно внимание на профилактиката, на ранното откриване и на качествено лечение на засегнатите.

Работещите с опасни вещества трябва да преминават на медицински прегледи на всеки шест месеца, напомни Пенка Митрева от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. По думите й все още се пренебрегва въздействието на опасните вещества по кожен път.

НОИ

Данните, които идват в НОИ от центровете за професионални заболявания и от личните лекари, не установяват причина и връзка между раковите заболявания и риска, които имат опасните вещества на работното място, каза Весела Караиванова, подуправител на НОИ. От НОИ са обърнали внимание на този факт, каза още тя и посочи, че са необходими съвместни действия със службите по трудова медицина.