0

В незапно почина културният антрополог Ивайло Дичев, съобщи във Facebook бившият представител на България в ООН Стефан Тафров. „Почина Ивайло Дичев. Не мога да повярвам. Сбогом, приятелю!”

"Отишъл си е Ивайло Дичев, внезапно и толкова рано. Светъл и неспокоен ум. Тъга...", написа и писателят Георги Господинов.

Дичев е автор на няколко книги, сред които "Контрадемокрация. Политиката в епохата на недоверието" и „Културни сцени на политическото“. Ивайло Дичев е роден през 1955 г. в София, син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж, работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Дичев бе асоцииран преподавател в университета Париж – с  многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер.

Той бе почетен изследовател на Института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството. Ръководи магистърска програма по културна антропология, издава онлайн изданието за културни изследвания „СеминарБГ“.

Ивайло Дичев е също писател и активен есеист, публикува в български и европейски издания. Носител е на наградите за есеистика „Паница“ (1999), „Черноризец Храбър“ (2002) и „Димитър Пешев“ (2005). Той бе колумнист за различни издания, понастоящем за „Дойче веле“.