0

В осъчна фигура на известния български актьор Георги Русев ще бъде поставена в музея в родния му град Костенец. Идеята за това е на известния търновски дисководещ и шеф на местния фен клуб на „Манчестър Юнайтед“ Емил Йорданов, известен като DJ Емо. Фигурата ще бъде изработена в цял ръст от скулптора Борис Борисов, който е автор и на впечатляващите скулптури в Музея на силиконовите фигури във Велико Търново.

Пари

Стойността на изпълнението на проекта е 14 хил. лв., от които само за една седмица вече са събрани над 4 хил. Самият Емо споделя, че Георги Русев е един от любимите му актьори, с когото се запознал случайно в една пицария в Южния парк в София. „Няма да забравя този ден никога. У този човек съм видял много добродетели. Характерът и личността му много са ми повлияли в живота. Освен прекрасните му роли той е страхотен и като човек. Никога не се е снимал в реклами, въпреки че е имал много предложения и за много пари. Но той никога не е искал да изневери на изкуството, което е правил винаги през живота си“, споделя диджей Емо. Всеки дарител, независимо от дадената сума, ще получи плакет с лика на емблематичния актьор.

Гого от „Тоника“

Освен тази восъчна фигура Емил Йорданов е инициатор и на създаването и поставянето на паметни плочи и на други известни български актьори в родните им места. Първата такава е отново на Георги Русев, като тя се намира върху родната му къща в Костенец. Освен това Емо е финансирал създаването на паметни плочи и на Невена Коканова в Дупница, Кирил Господинов в Тутракан, Георги Парцалев в Левски, Стоян Гъдев в Ситово, Гого от „Тоника“ в Айтос, Велко Кънев в Елхово. Сега DJ Емо смята да събере средства и за още пет паметни плочи, които да бъдат поставени в Бургас. Те ще бъдат на Апостол Карамитев, Хиндо Касимов, Светозар Неделчев, Петя Дубарова и отново на Гого от „Тоника“.

Сметката

Сметката, на която могат да бъдат правени даренията за фигурата на Георги Русев, е: 
Пощенска банка
BG56BPBI88984001117262 
Емил Йорданов Йорданов 
Основание – дарение за восъчна фигура на Г. Русев, както и по револют на 0898 702 377 със същото основание.