0

Н ова секира за почиващите по родното Черноморие. От 1 юни влизат в сила платеното паркиране в Созопол. Общинските паркинги стават платени до края на септември, както и се въвежда синя зона.

По-конкретно почасово платено паркиране в тях ще се осъществява във: Вихрен, Боруна, Рибарски кей, Юг, Света Марина. 

Паркирането на леки коли ще се заплаща спрямо зоната, в която е обособен паркинга. Пропускът в Стария град на Созопол отново ще се извършва посредством бариера, като първите 30 минути ще бъдат безплатни. На паркингите няма да има присъствие на общински служители, разплащането ще се извършва само посредством разплащателни устройства.

В сила ще влезе и „синята зона“ по провлака между ул. „Крайбрежна“ и Градска градина, районът на читалището, ул. „Републиканска“ (от пл. „Черно море“ до ул. „Одеса“), ул. „Ропотамо“, ул. „Виа понтика“.

Позволеният максимален престой в „синя зона“ на автомобилите е 4 часа, включително и на инвалидните места. Цената за 1 час паркиране в зоната е 2 лв., а заплащането ще се извършва предварително за необходимия часови диапазон посредством паркинг автомати.

ДДС помпа почивката и фитнеса!

Част от хотелите по Южното Черноморие вече посрещнаха първите туристи. Цените това лято са с до 25 процента по-високи спрямо миналия сезон, но въпреки това предварителните резервации са с близо 30% повече, отчитат хотелиерите.

Тарифите в курортите са между 10 и 25% по-високи заради растящите разходи и инфлацията, коментират от Института за анализи и оценки в туризма.