0

О т 1 април заплатата на медицинските специалисти, работещи в детските градини и училища в София, става 1450 лева. Това обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев, който заедно с кмета на града Васил Терзиев се срещнаха с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа”. Повод за разговора стана обявеният за днес протест от 15 часа пред сградата на общината.

Двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лв., увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно и увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

Кметът Васил Терзиев коментира, че са предприели първи стъпки за решаване на системните проблеми. „Частично ще изпълним исканията им. Осигуряваме 8,5 млн. лв. за допълнително възнаграждение и 6 млн. за техника и ремонти, за да се подобрят условията на труд“, посочи той и увери, че ще продължи работата, за да могат да изпълнят исканията им. Той подчерта, че тези суми ще бъдат заложени в новата финансова рамка на София, която предстои да бъде гласувана и приета от местния парламент. От думите на зам.-кмета Василев стана ясно още, че предстоят разговори със синдикатите, за да бъде изготвен и подписан нов колективен трудов договор, където ще се търсят допълнителни средства за увеличение на заплатите на специалистите, заети в сектор детско здравеопазване.