0

П ребитият в Охрид Християн Пендиков заяви, че след като получил българско гражданство, заплахите срещу него са още повече. Българите са малтретирани първо през държавните институции, като например полицията. Впоследствие техните снимки се споделяли в различни онлайн групи, в които ги наричали предатели и призовавали за насили. Направиха ни като черен дявол в Македония, каза Пендиков пред БНТ. 

Пендиков допълни, че България е такава, каквато са очаквали: "Близка държава, която винаги ни е помагала. Не знам защо като говорим истината, някои се обижда от това".

Той допълни, че българското гражданство му давало спокойствие за предстоящото дело и остатъка на живота си ще се чувства спокоен като българин. Пендиков заяви, че ще се върне в Република Северна Македония в края на месеца за предстоящото поредно заседание по делото за нападението срещу него. По думите му физическите рани са заздравели, но не и обидите, че е българин, и атмосферата в РСМ срещу българите.

Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Беше приет във Военномедицинската академия, където беше опериран заради счупена челюст и се възстановяваше дълго.

По време на делото срещу Илия Спасески стана ясно, че на призива да бъде извикана полиция обвиняемият за побоя над Пендиков реагирал с думите "Не трябва за българин да викаш полиция, нито един да не остане!". Защитата му обаче поддържа тезата, че нападението не било от омраза.