0

В София започва специализирана операция по метода на „широкообхватен контрол”, съобщава NOVA. Униформените ще следят за употреба на алкохол и наркотици, неправоспособност на водачите, отнемане на предимство, използване на колани, както и за спазване на забраните за ползване на мобилни телефони по време на шофиране.

Освен служители на „Пътна полиция”, в акцията ще се включат и от „Автомобилна администрация”, Агенция „Митници”, „Пътна инфраструктура”, НАП и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

До обяд десетки автомобили и камиони преминаха през изградени контролни пунктове на автомагистрала „Хемус“ край Шумен. Водачите на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси се отбиват и проверяват за шофиране с алкохол, с наркотици. Също така дали са с изправни документи.

Вече има едно констатирано сериозно нарушение на водач, който се е качил зад волана след употребата на наркотици. Проверки се извършват дори на катафалки, именно заради последните случаи на превоз на емигранти. 

"До момента са проверени 97 превозни средства. Съставили сме 5 акта. Връчили сме 44 електронни фиша", заяви Златко Златанов, началник на "Пътна полиция". 

Следи се още за спазване на правилата, за време на управление и почивка от водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари. И още техническа изправност на пътните превозни средства, включително нарушения на габаритите, претоварване, неукрепени товари, нарушения при използване на тахографи, нередовни документи на водачи, нередовни документи на превозни средства, товари и пътници.

Гл. инспектор Веселин Георгиев от ОДМВР - Шумен посочи, че са избрали сравнително нова и натоварена артерия от АМ “Хемус”.

"Целта ни е превантивно да въздействаме и хората да са дисциплинирани и по-културни, когато шофират", допълни той.