0

В оеннослужещи от Военноморските ни сили унищожиха днес плаваща мина на 200 метра от брега срещу с. Тюленово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен днес в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич. Около 11.30 ч. мината е локализирана, посочват от ведомството.

Министерство на отбраната

След извършени изчисления  на скоростта на вятъра и морското течение от експерти в Щаба на ВМС бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“. В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.