0

Д о момента информацията, публикувана в The Wall Street Journal, за българин, взет за заложник в Ивицата Газа, не е потвърдена, опитваме се да я проверим внимателно. Това коментира премиерът Николай Денков след Съвета по сигурността. Министър-председателят поясни, че информацията е съгласувана с външния министър Мария Габриел. 

 „Опитваме се да я проверим внимателно, защото няма смисъл да я обсъждаме, ако нямаме сигурност, че действително е така. Обсъдих го с външния министър, така че информацията е съгласувана с госпожа Мария Габриел“, уточни премиерът. 

Мерките са адекватни. Имаме готовност при промяна на ситуацията да се реагира бързо, но за момента не се налагат нови мерки. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след свиканото от него редовно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

„Бяха разгледани две точки. В първата точка бяха представени подробни актуални доклади от страна на МВР и на трите служби. На тази база беше обсъдено дали мерките, които се предприемат, са адекватни. Отговорът е да. Всичко, което се прави, съответства на наличната информация“, посочи премиерът.

На заседанието са обсъдени предизвикателствата и заплахите за средата на сигурността в контекста на събитията в Израел и ивицата Газа. В рамките на срещата е разгледан и годишният доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2022 г.

„Във втората точка беше разгледан годишният доклад по отношение на състоянието на националната сигурност на България за миналата 2022 г. Този доклад беше приет и ще бъде изпратен към Министерския съвет, където също официално трябва да бъде приет, от там - представен и на Народното събрание“, обобщи премиерът резултатите от срещата. 

България остава с повишена бдителност

По думите не Денков не се налагат нови мерки по сигурността, но настоящите предполагат повишена бдителност и допълнителна охрана на някои обекти. 

„Всичко това е в действие. Няма нужда от допълнителни мерки“, увери министър-председателят. 

„В момента текат дипломатически преговори на много високо политическо ниво. Всички рискове ги има, но кой от тях ще се реализира зависи от резултата от конкретните дипломатически усилия. Аз лично се надявам, че ситуацията ще се успокои, но не подценяваме възможността за рязка ескалация. Готови сме и за този вариант“, допълни още Николай Денков. 

Премиерът потвърди, че на днешното заседание е присъствал и представител на президентската институция.