0

П разникът на свети Патриарх Евтимий ще се чества на 22 октомври. Светецът е небесният молитвен ангел на българската църква. Затова в неделния ден ще бъде отслужен чинът на прославлението на неговите мощи. Това съобщи за „Телеграф“  Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, който донесе светинята в София.

Освещаване

Негово Светейшество патриарх Неофит освети омофор и патриаршески жезъл, които ще бъдат положени до светите мощи. Досега те се съхраняваха в църковния музей. Ще бъде пренесена и плочата с надписа, открита през 1905 г., която също се намираше в музея. Тя ще бъде поставена над гроба на последния патриарх на Второто българско царство, добави епископ Сионий.

Светите мощи на свети Евтимий, патриарх Търновски бяха посрещнати от  Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, от Белоградчишкия епископ Поликарп и от Велбъждския епископ Исаак - викарии на патриарх Неофит.

„Тези мощи шест века не са напускали Бачковската света обител, а сега идват да благословят столичния град, милото ни отечество - майка България, и целия ни народ“, каза епископ Сионий в митрополитския храм "Света великомъченица Марина".

Празник

Със специално патриаршеско и синодално послание архиереите на БПЦ обявиха официално, че откритите в началото на миналия век в Бачковския манастир мощи принадлежат на свети Патриарх Евтимий Търновски.

Затова Св. синод учреди нов празник в българския църковен календар – „Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски“, и призовава да се прекратят „споровете и разногласията“ около автентичността на намерените преди повече от век реликви.