0

О ригинални ръкописи на Йордан Йовков и първото издание на пиеса на Яворов показват във Велико Търново, съобщиха от Изложбените зали „Рафаел Михайлов“.

Оригиналните ръкописи на шедьоврите на Йордан Йовков „Албена” и „Боряна”, както и негово писмо до Елин Пелин са част от експонатите във впечатляваща изложба в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” - Велико Търново. Организатор е Сдружение "Пътуващо пространство", с подкрепата на Община Велико Търново. Изложбата е част от културния календар на общината.

Експозицията е под наслов „Три театрални изложби” и представя "История на българския театър в периода до 1944 г." и "История на българския театър след 1944 г.", а третата секция е със заглавие "85 години от рождението на Милен Колев".

Афиши

Сред експонатите са първото издание на пиесата "В полите на Витоша" от Яворов, стари театрални програми, покани, плакати и афиши и др. Любопитна част представляват писмата от почитателки, които е получавал обичаният актьор Милен Колев.

Идеята за събитието е на Горица Радева, а в екипа, реализирал проекта, участват театроведът Емилия Илиева, актьорът Кольо Стайков и авторът на дизайна Красимира Друмева.

История

Цитатът „Който не познава миналото си, няма бъдеще“ е много разпространен. Много се говори за историята на страната, на света, на човечеството. Изследва се и историята на изкуството. Историята на нашия, българския театър, остава като че ли встрани от разговорите, казва Горица Радева, председател на Сдружение "Пътуващо пространство“.

Изложбата е подходяща за ученици, които изучават българска литература, за преподаватели и студенти филолози, както и за всички почитатели на големите български творци. Експозицията може да бъде видяна до 2 ноември 2023 година.