0

Т айни рисунки и известни илюстрации на Йордан Радичков към неговите произведения показват в Пловдив, където януари бе обявен за месец на писателя. „Той е много силно свързан с този град. В Пловдив е написал „Опит за летене“, уточни пред „Телеграф“ внукът, носещ неговите имена. Рисунките ще бъдат показани в събота, като освен познати за „Ние, врабчетата“ ще има и такива, които не са известни не само на широката публика, а и на много специалисти.

Базилика

В Пловдив събитията от месеца на Радичков започват на 12 януари. В четвъртък в Епископската базилика ще бъде представен последният, 12-и том от събраните съчинения на Йордан Радичков. „Финалната книга съдържа публицистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки и текстове от архива на писателя. Има текстове, писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, за 100 години от „Под игото“, за филма „Привързаният балон“ и др. „Представяме ги в Епископската базилика, защото това е едно от най-хубавите места в Пловдив и си заслужава там да бъде показан подобен труд“, поясни още внукът Радичков. В базиликата на 20 и 21 януари проф. Инна Пелева ще чете лекции за Йордан Радичков. Тя е съставител на избраните съчинения на писателя и близо десетилетие и половина полага огромен труд като изследовател на това забележимо и огромно творчество.

Януари

Сред събитията в Пловдив е и прожекцията на филма „Януари“ на Андрей Паунов, който той направи по легендарната пиеса. В лентата участват Самуел Финци, Захари Бахаров, Йосиф Сърчаджиев, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков и Светослав Стоянов. Ще бъде показан също „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Както с основание отбелязва внукът: „Един от най-важните филми в историята на българското кино по едноименната новела на Йордан Радичков“. Той ще бъде показан със своята дигитализирана версия.


Ще дават и „Бялата сцена и Радичков“ - последния документален филм, посветен на творчеството на писателя, в който Димитър Шарков се фокусира върху пътя на автора в театъра. Друго събитие е прожекцията на документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Там е единственото запазено пространно интервю с Радичков, в което той говори за творческия път, народната душевност и истории от живота си. Куклен театър-Пловдив ще представи спектакъла „Бомбето“ за прочутата шапка, която обикаля страната и вижда историческите промени.