1

П ознайник на полицията във Варна взриви Фейсбук с публикация, в която има гавра с вързано куче. В поста на мъжа, посочил, че се казва Алберто Асенов, се вижда животно с вързана муцуна и крака с тиксо, а текстът гласи: „Какво мислите за новата ми боксова круша?“ 

„Бързо ги намирам такива индивиди. Видях телефона му, имената и после се обадих в полицията. Оказа се, че е от Бяла, Варненско. Качил е стара снимка от чуждестранен сайт. Държа се адски нахално и арогантно. Според мен обаче той пак е извършил престъпление с този пост“, заяви пред „Телеграф“ активистът от неправителствената организация „М&M - Помощ за животните-БГ“ Мартин Янчев. След двата случая на садизъм и ужасяващо насилие над кучетата Мечо и Фейт хората масово започнаха да недоволстват срещу липсата на адекватна реакция на органите на реда по тях. 

Жалба 

„Полицията е ходила на адреса, на който живее този човек. Там е бил съквартирантът му. Научих, че този Асенов е добре познат на органите на реда. Той е бил извикан на разпит. Казал, че публикацията не е негова, а снимката е свалена от международен сайт. Гаврата, която си е направил, е престъпление, защото така се насажда омраза спрямо животните и виждайки това, може да подтикне утре някой действително да направи подобно нещо“, заяви Янчев. По думите му Алберто се държал адски нахално и арогантно. Казах му да направи клип и да го качи във Фейсбук, в който да се извини за неуместната си постъпка, но той отказа. 

Клипове 

„Имах случай с мъж, който след акцията ни за новогодишнтие фойерверки беше качил снимка с размазани кучета. Написал беше, че ги е газил, защото нямало фойерверки за Нова година. Разобличих го и той направи клип с извинение“, разказа още Мартин Янчев. 

По повод Фейт, която три момчета обезобразиха, като й изрязаха ушите до скалп, той обясни, че е изгубила много кръв. Преди да се правят пластики, трябва да се овладее инфекцията. Мечо пък се намирал още в клиниката. „Ние вършим и работа като социална медия, която разобличава подобни хора“, допълни Янчев.