0

Б езработни ще могат да учат компютри на четири нива - от базови умения за въвеждане на данни до решаване на сложни казуси от разстояние. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет по европрограмата „Развитие на човешките ресурси“ и Плана за възстановяване. Обучението се заплаща от държавата с ваучери на стойност от 140 лв. до 1980 лв., а сумата е в зависимост от времето и сложността на материала.

Ваучери

Ваучерът включва обучение, полагане на изпит и издаване на сертификат. Без изпит се учат безработните по ключова компетентност, което означава общуване на роден или чужд език, елементарна грамотност и знания по математика и др. Хората, получили ваучер, ще имат право самостоятелно да избират вида на обучението, неговата продължителност и доставчик на
обучение. Заявленията се подават в електронната платформа на Агенция по заетостта. Новото е, че документът вече е в електронна форма с уникален код. По този начин ще може да се проследява дали обучението е проведено и е успешно.

Изпити

За да се получи сертификат за успешно завършено обучение, получателите на ваучер за обучение първо трябва да посещават редовно часовете. При повече от 20% неизвинени отсъствие ще им се наложи да върнат парите за тези часове. В постановлението са уточнени и причините, които се смятат за уважителни. Освен болест и задържане от властите за уважително се смята и връщането на дете до 12 г. от градина и училище заради карантина. На изпит пък трябва да се явиш до месец след приключване на обучението, но не повече от два пъти. При неявяване без уважителни причини доставчикът на обучение може да изиска от притежателят на ваучер да възстанови дадената сума. Крайният документ се издава от Единен сертификационен център. Създаването му цели също да се контролира финалът на целия процес. Обученията ще стартират още на 1 април тази година.