0

П олицаите отправиха четири искания към новия вътрешен министър Калин Стоянов и очакват тази седмица да се срещнат с него.

„Няма да му дадем 100 дни толеранс, защото той е от системата на МВР и е наясно със случващото се вътре във ведомството“, каза пред „Телеграф“ заместник-шефът на най-големия синдикат в силовото министерство СФСМВР Илия Кузманов.

Списък

Първото искане към Стоянов ще бъде за подготовка и приемане на нов Закон за МВР, тъй като сегашният има нужда не само от осъвременяване, а от основен ремонт, казват от синдикатите. „Тема за разговор ще бъдат и униформите, както и отношенията с три дирекции - ДЧР, ДПНД и ДПУБ”, допълни Кузманов. Сред другите искания са достойно заплащане на служителите, адекватно на нарасналата инфлация в страната, както и утвърждаването на единни минимални стандарти за професионално обучение, оборудване, екипировка, кариерно развитие на полицаите. Друго искане на СФСМВР ще е да се осъвремени нормативната база, касаеща партньорството със синдикатите адекватно на това в ЕС.

Позиция

„Търпението ни е изчерпано! Сериозните и системни проблеми в МВР са пренебрегвани и не се решават за сметка на имиджови акции. Цената на тези акции и това безхаберие се плаща от всеки един служител в МВР и от българските граждани“, обявиха вчера от синдиката и в официална позиция до медиите. В нея посочват още, че през последните две години социалният диалог с министерството е „бил неефективен, социалните партньори – неглижирани, а служителите и техните права – пренебрегвани“.