0

К метът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала засилено полицейско присъствие около Паметника на Съветската армия във връзка с предстоящата футболна среща между "Левски" и "Айнтрахт" и протестите на политическите партии срещу демонтажа на монумента. Пред журналисти Фандъкова каза още, че е поискала и провела среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и част от неговия екип.

Тя добави, че е необходимо да се спазва Законът за събранията и митингите от страна на протестиращите политически лидери и партии. 

Позицията на Столичната община е ясна, заяви Фандъкова и припомни, че има решение на Столичния общински съвет (СОС) за демонтаж на паметника. Вече областният управител е в изпълнение на това решение. Беше внесен план за безопасност и здраве в Столичната община, много бързо нашите дирекции съгласуваха този план, посочи Фандъкова. 

Предстои монтирането на обезопасителна ограда около паметника от страна на областната управа, добави кметът и отбеляза, че зависи от областния управител кога ще се случи това. 

Смятам, че няколко палатки не пречат на изпълнението на решението на СОС и демонтирането на паметника, каза Фандъкова и подчерта, че палатките не са съгласувани да бъдат там. 

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.

На 15 август областният управител възложи спешно да се изготви план за безопасността на паметника. На 18 август в коментар за БТА Тодева каза, че обезопасяването на монумента включва изграждането на ограда и позициониране на скеле, за да може да се обследват компрометираните елементи, както и самите фигури, тъй като 70 години не е проверявано тяхното състояние. На въпрос дали може областната управа да се ангажира със срок по преместване на монумента, Тодева каза, че се следват всички процедури и преместването трябва да се случи максимално законно, а скулптурите и барелефите да бъдат съхранени или при необходимост – реставрирани.