0

И ван Гешев и граждански организации създават платформа „Граждански блок“, информира БТА.

Заявка за нов субект в политическите редици Гешев направи още през лятото.

ВЛЯ СЕ В ПОЛИТИКАТА: Иван Гешев учредява гражданско движение (ВИДЕО)

Категоричният успех на гражданските кандидати на изминалия вот е ясен сигнал, че това е напълно възможно и че е дошло времето за създаване на политическа формация от нов тип – гражданска и демократична, каза в Националния пресклуб на БТА бившият главен прокурор Иван Гешев. Затова днес десетки граждански организации създаваме платформа „Граждански блок“, влизаме в политиката, за да променим порочния модел, допълни той.

Формацията е демократична и не е ничия собственост, и ще бъде запазена територия за всички активни граждани, които са готови реално да участват в политическия живот на страната и искат гласа им да бъдат чут, добави Гешев.

Средствата, чрез които ние ще постигнем целите си, са премахване на монопола на партиите върху изборния процес и властта, чрез промяна на чл. 12 в Конституцията, промяна на Изборния кодекс с цел премахване на несправедливите предимства, с които се ползват партиите, премахване на препятствията пред реализация на референдумите, предимство на мажоритарния елемент в парламентарните избори, реална финансова децентрализация на българските общини, за да не може голямата община чрез финансирането да постига политически и лични цели, каза Гешев.

Ще участваме в следващите избори с изцяло граждански листи, заяви той.

На изминалите избори гражданите дадоха поредния вот на недоверие към цялата партийна система, вот, на който те гласуваха срещу политическото безсмислие, наречено "некоалиция" или известно още като "сглобка", каза още Иван Гешев. Бързо вървим към края на демокрацията в България, към морално разрушение на традиционните български ценности, допълни Гешев. По думите му медиите и политическите анализатори не са забелязали най-големите печеливши, които безспорно са гражданските кандидати, издигнати от инициативни комитети или извънпарламентарни партии и местни коалиции.

Според Гешев над 60 на сто от общинските съветници са такива и на последните избори те са се превърнали в първа политическа сила, като общият брой на гласовете за тях надхвърля общия брой на гласовете, дадени за „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС.

"Сглобката" няма никаква легитимност да управляват държавата, налице е тежък срив на партийната система, каза още Гешев, но прогнозира, че едва ли в близките месеци може да се очаква разпад на т.нар. сглобка, тъй като по думите му трябва да се възстанови процесът за крадене на обществените средства. Очаквам следващите месеци те да направят всичко възможно, за да функционира това образувание, допълни той и коментира, че в средносрочен и в дългосрочен аспект това е неустойчив модел.

Представители на различни организации, включили се в „Граждански блок“, посочиха, че трябва да се обърне сериозно внимание на образованието, на масовия спорт за децата, на хората в неравностойно положение, както и на ромската общност.