0

Ш ефът на Народното събрание Росен Желязков още в понеделник ще изпрати писмо до министъра на отбраната Тодор Тагарев, в което ще попита защо депутатите не са били поканени на церемонията по освещаването на бойните знамена на Богоявление. Това стана ясно от думите на самия Желязков след срещата му Нгуен Суан Ки , член на Централния комитет на виетнамската комунистическа партия, секретар на провинциалния комитет на партията и председател на Народния съвет на провинция Куанг Нин.

"Предполагам, че става въпрос за недоглеждане. Богоявление и Йордановден би трябвало да обединяват всички. Досега в НС не е имало прецедент да не бъдат поканени депутатите. Аз ще поискам нужната информация за това дали е недоглеждане или за по - особено отношение на организаторите от МО", каза Желязков.

От ГЕРБ са направили проверка и са установили, че Тагарев е поканил само шефа на НС и заместниците му. По традиция се пращат покани и до парламентарни групи и до шефовете на комисии. На свой ред депутатът от БСП Борислав Гуцанов определи случилото се като недопустимо. Той се надява Тагарев да бъде сменен като министър още преди ротацията, защото е опасен за националната сигурност.

Желязков коментира и предстоящата ротацията през март. Според него до тогава има достатъчно време за анализи и решения. Той поясни, че имат много закони за гласуване на първо четене, които трябва приемат. "Важните решения за ПВУ и по съдебната реформа вече са приети и от тук нататък трябва да се постига нужното политическо съгласие и за продължаване на всички процедури по вторичните закони след промените в конституцията", каза той.

Относно коментарите на президента Румен Радев за промените в конституцията и Шенген, Желязков заяви, че твърденията на държавния глава са като тези на БСП, "Възраждане" и ИТН. Според него позицията на Радев не е изненадваща. Желязков намекна, че сезирането на КС по промените няма да забави попълването на парламентарната квота в съда. Желязков е на няколкодневно посещение във Виетнам. Днес той и водената от него делегация бяха в провинция Куанг Нин. Желязков обясни, че това е от най-успешните и добре развити провинции с много балансирана структура на икономиката - индустрия, високи технологии, минно дело, а останалите 50% са услуги, в това число развит туризъм.

БВП на региона е 20 000 долара на глава от населението. "Запознахме се с възможностите в индустриалните зони и за туризъм", каза той след разговора си с Нгуен Суан Ки. Програмата продължи с разходка с кораб из залива Ха Лонг.