0

„В столицата се очертава много сериозна битка. Със сигурност ще имаме втори тур, поне четирима играчи могат да прескочат 100 хиляди гласа“. Това коментира пред „Телеграф“ политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според нея една от целите на ранното представяне на номинацията на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) Васил Терзиев е била да стимулира обединение на всички около него и посланието е било, че това е кандидатът, който ще спечели.

„Само че вече не е толкова сигурно. Подкрепата на ГЕРБ също им гарантира втория тур, тъй като те имат около 120 хиляди гласа. Въпросът е дали ще построят кампанията върху техен играч, или ще подкрепят друг, както направиха с правителството. Кандидатът на „Възраждане“ също се приема добре, а в левицата виждаме солиден процес на обединяване около една номинация. Това също говори за амбиция да се участва на втори тур“, каза Буруджиева.

Тя изтъкна, че досега битката в столицата винаги е била между десни, докато сега ще е между десни, леви и радикали, затова вотът ще бъде изключително интересен.

Очаквания

Според политолога Любомир Стефанов са се наблюдавали първоначални очаквания Васил Терзиев да спечели още на първи тур, но по думите му не бива да се говори за предизвестена победа.

„Не съм виждал социология. Факт е, че подобна номинация за кмет може както да спечели, така и да загуби. Но за мен г-н Терзиев няма как да бъде наречен кандидат на десницата. От коалицията ПП-ДБ само ДСБ е член на ЕНП. Със сигурност ще се активизира стар разлом по отношение на линията комунизъм-антикомунизъм“, обясни Стефанов.

Изчакване

Той добави, че ГЕРБ ще изчакат с решението си, защото Борисов в типичен негов стил в момента тества нагласите и следи пулса на обществото. Едва тогава ще реши дали да излезе със свой кандидат, или да подкрепи друг.

„Струва ми се обаче несериозно голяма национална партия, която е и първа парламентарна, да няма собствена номинация за кмет, и то на столицата. Все пак това е важен пост“, заяви още политологът.

ГЕРБ решава след номинациите на структурите

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обяви решението си за кандидата на партията за кмет на София, след като станат ясни номинациите на столичните структури на организацията. Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Това важи и за кандидати за общински съветници, така че когато приключат събранията, ще видим какви са номинациите, ще обсъдим в изпълнителна комисия и ще вземем решение“, заяви тя. Фандъкова допълни, че не е изненадана от издигането на кандидатурата на Вили Лилков. Самият той заяви пред NOVA NEWS, че е приел номинацията след обаждания на знакови фигури.

„За да влезеш в политиката, още повече да дръзнеш да управляваш една европейска столица, се иска много голям опит. Той не минава през офиса на определена фирма“, каза Лилков.