0

100 лева удариха помагалата за учениците в прогимназията, а пълният комплект учебници за осми клас излиза вече 350 лева. Това показа проверка на „Телеграф“ из столичните борси и книжарници.

Увеличението при помагалата е с около 20 лева, родителите споделят, че досега са плащали около 80 лева за пълния комплект. Някои от учебните тетрадки поскъпнали от 11 на 19 лева. Още по-голяма е секирата при учебниците. Цената на някои се вдигнала заради по-скъпата хартия от 25 на 40 лева, разказаха продавачи. Заради увеличените цени на много места се продават употребявани помагала и учебници с голяма отстъпка. Така например, ако сборник задачи по математика за изпитите след 7-и клас като нов върви 15 лева, на втора ръка може да се купи за 9 лева, при това много добре запазен.

Вариант

Вариант за намаляване на разходите на родителите са борсите за учебници втора ръка, които през целия септември работят и през уикенда. Борсата за учебници в малкото НДК в столицата започна кампанията за учебници с комплекти за 8-и клас с отстъпка 7%. Може да купите или замените учебници за 8, 9, 10 клас и 11 клас на място или с доставка до цялата страна. Изкупуването на учебници на борсите е на 30%, а продажбата - на 70%. Ако се взимат отделни учебници втора ръка, намалението не се усеща, затова ученици от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София предприеха практична инициатива. Те организираха помежду си базар за употребявани учебници, чиято цена е 50% от коричната. Така преминалите в горен клас помагат реално на следващия випуск, вместо съучениците им да купуват нови учебници. Около 15% е оскъпяването на учебниците от 8 до 12 клас тази година, коментира пред БТА Владимир Колев, управител на издателство "Клет България".

Хартия

За издателския бизнес най-големият дефицит е хартията, след като от години производителите свиваха производството и особено в периода на пандемията рязко намалиха производствения капацитет. Бързото възстановяване след това доведе до недостиг в производствените мощности, а когато дойдоха и войната в Украйна, и санкциите срещу Русия, която е един от основните производители на хартия в света, се стигна до остър дефицит и съответно - рязко повишаваща се цена, сподели управителят на "Клет".