0

10-годишната шампионка по карате Анабел Атанасова, която помогна за задържането на пиян шофьор, ще бъде наградена с грамота от директора на ОД на МВР - Бургас.

Грамотата вече е подготвена, но награждаването е отложено, защото четвъртокласничката боледува от грип. Веднага след като оздравее, в училище ще се състои тържествената церемония. Малката Анабел очаква с нетърпение полицейската награда и е на върха на щастието. Не само заради признанието, което получава, но и защото нейната мечта е да стане полицай, когато порасне.

Това всъщност е последната й мечта, защото доскоро искала да стане балерина, а едновременно с това и кмет на Бургас. И макар че танците на пръсти са изместени тотално от полицейската професия, Анабел е започнала да тренира модерен балет. "Това е по-скоро като развлечение, иначе си залага основно на тренировките по карате", казва баща й Тихомир. Ходи три пъти седмично на интензивни тренировки по карате и мечтае след време да стане прочута каратистка.

"Не тренирам в група, а индивидуално. Искам да стана известна като моя сенсей Гергана Апостолова и да работя като полицай, защото полицаите защитават тези хора, които са пострадали, и помагат на държавата", казва малката шампионка.

Надежда

До момента тя е взела три степени до 7-о "кю" от общо 10 и се готви усилено за първи дан, макар че дотогава има много години. Анабел Атанасова е една от младите надежди на бургаския клуб „Киокушин спирит“ със сенсей световния шампион Гергана Апостолова-Костова. Съвсем наскоро тя направи силен дебют на международното първенство в Бурса, Турция, което се проведе през октомври 2022 г. и в което участваха 640 състезатели.

Анабел се е състезавала с 15 от тях и завоюва среброто. Това отличие е само част от десетките завоювани на български турнири от многообещаващата ни надежда в спорта. Каратето е много важно за четвъртокласничката и тя е амбицирана да бъде на най-високото стъпало на стълбицата при следващото състезание.

Едновременно с тренировките Анабел не забравя и уроците в училище и е отличничка.

Залитащ

Медиийното внимание се фокусира върху нея, когато преди седмица тя и баща й извършиха граждански арест на пиян шофьор. Ситуацията се разигра до СУ "Епископ Константин Преславски" в бургаския квартал "Славейков", където Анабел учи. "Бях свършила училище и татко дойде да ме вземе. Докато се качвах в колата, забелязах, че непознат залита и се опитва да отвори вратата на кола, която беше паркирана близо до нашата.

Той имаше чашка алкохол в ръката и залиташе, когато вървеше. После се качи в нея и тръгна, движеше се много опасно, на зигзаг по улицата. Веднага разбрах, че е пил алкохол, и казах на баща ми, а той веднага се обади в полицията", разказа малката Анабел.

На косъм

"Когато детето ми каза и посочи шофьора, аз също забелязах, че не е трезвен. Той изхвърча от паркинга и, криволичейки, влезе в насрещното платно за движение, а малко по-късно се разминахме на косъм от катастрофа. Спря на сантиметри от колата ни, застрашавайки не само тях, но и пешеходците в близост до платното за движение. Слязох и го питах дали е добре, а той отговори: "Да, супер се чувствам". Лъхна ми на алкохол и го питах дали е пил, а той най спокойно казва: "Ама, разбира се, че съм пил". Тогава му викам - как караш бе, човек, я слизай веднага от колата и оставяй ключовете. Той слезе и ние стояхме до него.

Докато бяхме сами, си мълчеше и беше кротък, но когато дойдоха полицаите, стана агресивен и започна да заплашва и мен, и детето, но униформените го усмириха бързо", допълни бащата Тихомир.

Дрегерът показал 2,78 промила

Шофьорът се оказва със солидно количество алкохол в кръвта. При пристигането на патрула от Второ РУ 55-годишният бургазлия е тестван с дрегер, който показва 2,78 промила алкохол в кръвта на водача. Пияният шофьор е прибран в ареста и срещу него вече е започнало досъдебно производство. Въпреки по-
агресивното поведение на водача малката Анабел казва, че не се е притеснила, тъй като много добре знае как да се защитава.