0

О ще 217 военни се включиха в борбата с огнената стихия.

От ранни зори в петък нова група от 60 военнослужещи с 9 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на командира на зенитно-ракетния дивизион майор Иван Кибритев, продължава пожарогасенето в района на село Отец Паисиево, област Пловдив, информира „Дарик“.

70 военнослужещи със 7 единици техника от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, бяха изпратени за подпомагане на пожарогасенето в района на село Голям манастир, област Ямбол.

41 военнослужещи с 3 единици техника – от съставите на 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, в района на селата Воден и Крайново също на помощ в хогушаванетго на пожарите. Те са под ръководството на командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Иван Иванов.

19 военнослужещи с 4 единици техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на авиобаза –Безмер от състава на Военновъздушните сили се включиха в гасене на пожарите край град Болярово, село Воден, село Крайново, област Ямбол. Действат под ръководството на лейтенант Марин Ангелов.

След 04.30 ч. се включиха общо 19 военнослужещи с 3 единици техника от състава на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен на Сухопътните войски – за гасене на пожара в района на село Воден, област Ямбол.
Хеликоптерите Ми-17 и „Кугър“ от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – Крумово излетяха след 07.30 ч. за оказване на помощ също в района на село Воден.

В четвъртък, 18 юли, допълнителни 112 военнослужещи с 10 единици техника от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада на Сухопътните войски се включиха в овладяването на пожарите в област Ямбол. 70 човека личен състав и 7 единици техника от 31-ви механизиран батальон – Хасково бяха изпратени да край село Малък Манастир. 42-ма
военнослужещи и 3 единици техника от 42-ри механизиран батальон – Ямбол подсилиха действията по пожарогасенето в района на селата Воден и Крайново.

По-късно военнослужещите от 31-ви механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада бяха пренасочени от село Малък Манастир към село Голям манастир, област Ямбол.

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – Крумово излетя в 19.24 ч. за оказване на помощ при гасене на пожар в район

Решенията на съвета по сигурността

След Съвета по сигурността към Министерския съвет, проведен в петък, стана ясно, че най-спешното нещо е закупуването на допълнително оборудване за хеликоптерите „Кугър”. „Оказа се, че двата чешки хеликоптера, които идват, са сериозна помощ. Ако ние увеличим собствените способности за това лято, в бърз порядък, ще бъдем с по-голям капацитет”, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов, информира NOVA.

В най-спешен порядък ще бъдат закупени „водни джобове” за два хеликоптера. „За това ще са необходими около 250 000 лева допълнително”, уточни Запрянов. 

Финансовият министър Людмила Петкова обясни, че са разгледани четири решения за компенсираните на пострадалите при пожари. „Министерството на финансите изготвя проектопрограма. Част от основното финансиране ще бъде чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет. Втора точка е докладване ежеседмично на парламента за предприетите действия. Третата – закупуване на летателна техника. И последното – за противопожарната техника, за която бяха предоставени 170 милиона на МВР, да бъде направен отчет пред Народното събрание”, коментира тя. „Размерът на обезщетенията от Агенцията за социално подпомагане е до 1578 лв. Става въпрос  за спешни нужди”, поясни Петкова.

Финансова помощ ще бъде отпусната и за хората, чиито земеделски земи са засегнати или животните им са загинали. Колкото до обхвата на мобилните оператори, министърът на транспорта и съобщенията увери, че скоро проблемът ще бъде решен.