0

П арламентарната комисията по отбрана подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Предложението гласи, че заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. „За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ - четирима.

Предложението България да даде дефектни ракети С-300 на Украйна идва от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Идеята за допълнителна военна помощ за Киев предизвика бурни реакции в парламента, беше свикано и извънредно заседание на Комисията по отбрана.

Въпросните ракети не могат да бъдат ремонтирани без това да застрашава живота и здравето на личния състав, обясниха от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ. Не е ясно какво е количеството на боеприпасите, които трябва да стигнат до Киев.

Че има предложение за допълнителна помощ за Украйна стана ясно в кулоарите на парламента от парламентарната група на БСП. Социалистите поискаха спешно заседание на Комисията по отбрана и оставка на военния министър Тодор Тагарев. От партията на Корнелия Нинова определиха поредната военна помощ като национално предателство. Въпреки това предложението беше прието от ресорната комисия и ще влезе в пленарната зала още тази седмица.

Вносителите отговориха - новият пакет помощ за Киев няма да навреди на армията и да застраши националната ни сигурност. Председателят на Комисията Христо Гаджев обясни, че страната ни ще дари дефектирали ракети, които са за комплексите С-300. „Това са ракети, които няма да могат да бъдат използвани от Българската армия, но могат да бъдат използвани от украинците, защото при тях рискът да ги използват е по-поносим, отколкото за Българската армия”, каза той. 

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ не става изобщо дума за нещо, което да излиза от складовете на Българската армия, което може да е полезно на нашата армия. „И не си даряваме комплексите С-300”, категоричен беше депутатът. „Предоставяме някои неща допълнително на Украйна, не е нещо много по-различно от преди - боеприпаси. Предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер интересно в това”, заяви Делян Пеевски от ДПС.
Според Атанас Зафиров от БСП управляващите имат намерение да дарят последната останала надеждна защита на небето над София и ядрената ни централа, а именно зенитно-ракетните ни комплекси С-300 за Украйна. „Наясно ли е премиерът какво се случва, наясно ли е МС? Кой носи политическата отговорност и кога най-после министър Тагарев ще си подаде оставката за нещата, които върши”, попита депутатът от БСП.

Спорът се премести от кулоарите в извънредното заседание на Комисията по отбрана. Преди да отговори на въпросите на депутатите, министърът на отбраната също увери, че даването на ракетите няма да застраши противовъздушната ни отбрана. „Въобще не става въпрос за освобождаване от зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид. Предложението, което аз видях, е ние дадем ракети, които не подлежат на ремонт”, подчерта военният министър.

Против даването на ракети на Украйна се обявиха от партията на Костадин Костадинов и от ИТН.

На полигона край Ново село началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че въоръжението и техниката ни са от времето на СССР и затова е нормално някои от тях да не могат да се поддържат. „Това е държавна собственост, аз съм ги докладвал. Има информация. Ако държавата реши да ги използва, за нас е по-добре да не ги съхраняваме, държим ги в различни складове. Имаме проекти за модернизиране на нашата система за противовъздушна отбрана. Това, което имаме в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения”, каза адмирал Ефтимов. Относно изграждането на военна база на НАТО до Кабиле той заяви, че там има механизиран батальон. „Няма натовска база, ние ползваме общите фондове на НАТО. Ние се възползваме от колективната система за сигурност. Казарми в България не са строени от 30 г. Крайно време е българският войник да живее в съвременни стандарти”, каза адмирал Емил Ефтимов.

Очаква се в сряда дебатите и решението за новата помощ за Украйна да се пренесат в пленарната зала.