0

П ореден ден на протести на земеделците и блокади на ключови места в страната. Блокирана е автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора. Между 10:00 и 15:00 часа ще бъде спряно движението в района на пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също ще остане затворен.

Преустановен е трафикът по международния път от граничен пункт "Лесово" към пътен възел "Петолъчката".

Земеделски производители блокираха "Дунав мост" за четвърти ден и ще раздават бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори. Преди това те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

Земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза".

В София земеделци блокираха АМ „Европа“ до Сливница. За пореден ден зърнопроизводители се включват в недоволството на колегите си от страната.

Предстои нова среща на протестиращите земеделски производители в Министерски съвет, след като последната им не доведе до желан резултат.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна.

От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора - от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.