0

Н а странна метеорологична аномалия се натъкнаха летовниците по морето ни вчера, след като плажовете от Варна до Приморско потънаха в мъгла.

Стотици плажуващи, заели места по кърпи и шезлонги в очакване на здравословното сутрешно слънце, бяха изненадани от липсата му. Наместо това гъста мъгла бе надвиснала над плажовете за учудване на наши и чужди туристи, смаяни от неестественото явление.

„Необичайно явление днес на плажа в Обзор - изключително гъста мъгла, която идва от морето, а не от планината (б.р. - източния край на Стара планина). Видимост само около 100-ина метра. Местни коментират, че никога не са наблюдавали преди такъв феномен“, коментира в социалните мрежи журналистът Николай Нейчев. Мъглата се развиваше и във вътрешността, като шофьори сигнализираха за необичайна за сезона ниска видимост по главния път Приморско-Созопол-Черноморец.

Обяснение

„Мъглата по Черноморието е съвсем естествено явление, но за ноември, декември и зимните месеци. Необичайно е за август“, каза за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Според него до аномалията се стига заради съвкупност от фактори, всеки един от които неестествен за сезона. На първо място е имало охлаждане на земната повърхност с температури по-ниски от средните за този период на годината. Същевременно заради топлите дни в последно време над морето са се формирали преовлажнени маси въздух. При настъпването си над брега тези твърде влажни слоеве рязко са се охладили, което е довело до скоростна кондензацията на водната пара в тях и формирането на гъста мъгла. Явлението е изчезнало около обед, когато топлите лъчи на слънцето са пробили през изпаренията.
Това е поредна аномалия по морето през този сезон, след като преди седмица заради особен вятър температурата на морската вода рязко се охлади на места до 10 градуса.