0

Р ешението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното седмично правителство заседание. 

През последните години терминът "война по пътищата" придоби широка употреба. За съжаление България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия, отбеляза премиерът. 

„Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия“, посочи още той. 

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти. 

"Правителството се ангажира да се съкрати срока на излизане на кръвните проби за наличие на алкохол и наркотици след шофиране. Целта е резултатите да не излизат след месеци, а в рамките на седмица", посочи премиерът.

"Особено важно е да се съкрати срока на получаване на резултати след вземане на кръвни проби за наличие на алкохол и наркотични вещества. Затова подготвяме закупуването на нова апаратура, подготвяне на кадри и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е резултатите от кръвните проби да излизат до една седмица. Това ще отнеме време, защото предстои закупуване на нова скъпа апаратура", заяви още премиерът.

Това ще отнеме време, тъй като трябва да се закупи скъпа апаратура, посочи Денков дотогава МВР и прокуратурата внимателно да прилагат приетия закон.

"Да огледат внимателно правилата за прилагане на тези мерки и да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни на улиците, а тези, които правят нарушения, да получат съответното наказание".