0

П овечето от сдруженията на собствениците, които ще кандидатстват за обновяване на жилищни сгради, имат още седмица да внесат своите документи и заявления. Срокът, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за кандидатстване по Програмата за саниране със 100 процента безвъзмездно финансиране, е до 31 май тази година. Но голяма част от общините в страната поставиха срок до 10 май, за да могат да приключат с обработката на документите до края на месеца, когато затваря първият етап от програмата. След това продължава вторият етап, при който безвъзмездното финансиране по Плана за възстановяване става 80%, а 20% е самоучастието. За него приемът на документи ще бъде до края на 2023 година.

Роли

Ролята на общините при безвъзмездния първи етап е да приемат, комплектоват и придвижат документите на сдруженията до специалната оценителна комисия, която ще бъде назначена от Министерството на регионалното развитие. В следващите три месеца комисията ще подреди всички кандидати според точките, които са им присъдени. След класирането проектите ще бъдат отделени по общини.

Точки

Сдружение на собствениците, което кандидатства за участие в програмата, може да набере максимално 140 точки. Ако има по-малко от 72 точки, то няма да бъде одобрено. Колкото по-голям е блокът и колкото повече собственици участват в сдружението, толкова е по-голям шансът сдружението да спечели. 67% собственици да участват в сдружението е минималната възможност за допускане.

Задължение

Сдруженията кандидатстват за участие и финансиране по първия етап на Програмата с 14 документа. Задължително се изисква сградата за саниране да има енергийно обследване и технически паспорт. Средствата за изготвянето им първоначално се осигуряват от сдружението на собствениците. След извършване на санирането и енергоефективните мерки те се възстановяват от програмата. Но остават за сметка на собствениците, ако сдружението не бъде одобрено. Ако в техническия паспорт е определена някаква мярка - примерно укрепване на конструкцията на блока, смяна на водопровод и други, блокът е длъжен да ги изпълни в тримесечен срок, стана ясно от отговор на МРРБ на въпрос на домоуправител, зададен от в. „Телеграф“.