0

Б иблейско пришествие от вярващи, болни и сакати е имало в понеделник на лековития извор „Св. Марина“ , бликащ между селата Кесарево и Джулюница, научи „Телеграф“. Според народното вярване след 17 юли аязмата стават още по-лековити из цяла България.

Жега

„Въпреки жегата от рано се бяха заредили поне 100 автомобила - коли и джипове. Бяха дошли от цяла България. Имаше с варненска регистрация, със софийска, откъде ли не. Няколко свещеници отслужиха литургия, имаше курбан, раздаваше се и риба“, сподели впечатленията си кметът на Джулюница Мариан Атанасов.

По думите му лековитият извор помага за всичко, но най-вече за очи и за проблеми по кожата като екземи. „За проглеждане също съм чул, че действа – който в каквото вярва. Според местното поверие аязмото извира само на този ден от едно кладенче, но реално си тече целогодишно. Особено сега, както допреди 10 дни валяха дъждовете, вода си има. Хора често ми се обаждат по телефона с молба да ги упътя къде се намира лековитият извор“, сподели Атанасов.

Случаи

Случаите, които местните разказват, са кой от кой по-изумителни. Възрастна жена се оправила след диагноза засегнат очен нерв. Пенсиониран капитан на кораб за далечно плаване имал кожна екзема. Лясковски свещеник му дал кал от изворчето на света Марина. Морският вълк се мазал и взел, че се оправил.

„Всеки си пълни от водата в шишета и си отнася вкъщи за близки, роднини, за болни. Но водата по принцип си тече слабичко, често се размътва, няма необходимият дебит“, сподели още кметът.

Спор

Често има лутания и дори спорове къде точно се намира лековитото аязмо. Атанасов обясни, че то реално е в землището на село Кесарево, община Стражица, откъдето всяка година организират честванията.

Но изворът, бликащ насред нивите, се прочува и заради факта, че е току на границата със село Джулюница (община Лясковец) - родното място на сумиста Калоян Махлянов Котоошу. Дори преди години се разнесе мълвата, че земляци са му пращали от святата вода в Япония за лечение на честите контузии.

Махлянов качи родата на японски джипове

„Котоошу не си е идвал в селото от 3 години“, довери селският първенец Мариан Атанасов. Информира, че родителите на прочутия в цял свят сумист са живи и здрави. „С майка му сме съученици от средното образование. Само преди 15-20 дена бяхме заедно на другарска среща“, обясни Атанасов. По думите му като добър син Коотошу е купил на родителите си по един японски джип, за да се придвижват по-лесно. „Пият си хората кафето в 8 часа сутринта и си гледат вече живота. Баща му е мъж 2 метра висок. В неделя на големия пазар тука се видяхме. Оплака ми се, че вече краката не го държат“, сподели още местният управник. За приказно богатия Котоошу казва, че досега не го е молил за нищо, тъй като в селото всичко си имало: черква, училище, детска градина, доктор, дори двама зъболекари. „Само 2-3 млн. лева ни трябват да се асфалтират улиците“, обобщи Атанасов.