0

В първите дни на есента времето по нашите географски ширини ще остане приветливо. Последната пълна седмица на септември ще е с прохладни сутрини, но с повишаващи се дневни температури. Ако в понеделник и вторник термометрите се колебаят в интервала 22-27 градуса, то от сряда до събота те ще се движат между 25 и 30-32 градуса.

Седмицата ще е преобладаващо слънчева. Във вторник облачността от запад ще се увеличи и в сряда с преминаването на слаб фронт ще превали локално в Западна и Централна Северна България.

По-добре оформен студен атмосферен фронт ще премине на 29 и 30 септември с по-интензивни валежи, тук-там с гръмотевици, силни пориви на студен северозападен вятър и драстично понижение на температурите. В неделя следобед и вечерта явленията ще обхванат от запад на изток почти цялата страна, а в понеделник ще се ограничат в източната половина на страната.

Буквално в първите дни на октомври ще е хладно. След преминаването на фронта сутрините ще са с потенциал за есенни слани с температури в някои котловини около нулата и с дневни показания на термометъра между 15 и 20 градуса.

Първата октомврийска седмица ще е без валежи. Времето ще е преобладаващо слънчево, с по-динамична облачност през втората половина на този период. Температурите отново ще тръгнат нагоре и към 5-6 октомври ще достигат нива между 22 и 27 градуса.