0

С диско кралица в Бургас, заря и български хора във всеки град ще посрещнат новата 2023 година в страната. В Стара Загора за разлика от предходни години няма да се продава алкохол в района на пешеходната зона, а в Шумен освен музика ще има вино и баница с късмети. В празничната програма ще се включат и много български изпълнители. 

Звездата от Ямайка Прешъс Уилсън ще изпълни най-известните си хитове като беквокалист на групата „Иръпшън“, сред които  I Cant Stand the Rain и One Way Ticket, за жителите и гостите на морския град. Тя пристига на 31 декември с две беквокалистки и своя мениджър. Очаква се звездата да се качи на сцената на площад „Тройката“ около 23 часа. 

Заради кралицата на диското се очакват хиляди фенове да се съберат в центъра на града и да  бъде подобрен рекордът от  Никулден от 16 000 празнуващи. Преди Прешъс Уилсън да излезе на сцената, бургаският диджей Саймън Ки (Simon Keye) ще забавлява публиката.

Точно в полунощ празнична заря ще отбележи настъпването на Нова година и ще прозвучи националният химн. Веднага след това на сцената ще излезе оркестър „Странджа Бургас“ със солист Жечка Сланинкова. Под звуците на любими народни песни на площада ще се извие традиционното българско хоро.

Концерти 

След двегодишна пауза традиционният новогодишен концерт „Сцена под звездите“, който Столичната община организира всяка година, се завръща и за първи път след ковид паузата. Той ще започне в 20 ч. на 31 декември на пл. „Княз Александър I“ в София. 

Варна ще посрещне новата 2023 година с голям празничен концерт и заря на пл. „Независимост“. Специалната 3D LED сцена очаква варненци на площада за новогодишния концерт, съобщават от Община Варна. Градското тържество „Заедно в новогодишната нощ“ започва в 22 часа на 31 декември и ще продължи до 2 часа на 1 януари 2023 г. 

Участници 

В програмата ще вземат участие Влади Ампов - Графа, Любо Киров, Михаела Филева, Михаела Маринова, Дара Екимова и Боро Първи. Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще поведе празничното „Дунавско хоро“ в първите минути на новата 2023 година, а небето ще бъде озарено от празнична заря. Празничен концерт ще има и за жителите на варненския квартал „Аспарухово“. Сцената ще бъде пред Народно читалище „Просвета 1927“, а гости на вечерта са  Славка Калчева, Михаела Маринова, Прея и огнено шоу „Палячи“. Водещ ще е Емил Христов, съобщи районният кмет Ивайло Маринов.

Напитки 

Община Шумен организира в новогодишната нощ празничната програма, която ще започне в 22,30 часа на откритата сцена в парка до общинската администрация. В концерта ще участват оркестър „Славяни“ от Стара Загора и народната певица Симоне Маркова, които ще се веселят заедно с шуменци и гостите на града. Точно в полунощ Шумен ще бъде озарен от пищна заря, с народна музика, баница с късмети, червено и бяло вино. След това участниците в новогодишната програма и публиката ще се включат в общото градско веселие.

Оркестър „Авлигите“ и солистите Недко и Христо Палазови ще бъдат гвоздей в новогодишната програма за старозагорци, които по традиция малко преди полунощ на 31 декември излизат на централния градски площад, за да вдигнат наздравица и да си кажат „Честита Нова година“, съобщиха от общината. Концертът на музикантите и певците ще започне точно в 23,30 часа и ще продължи, докато има мераклии да се веселят. За разлика от предходни години не се предвижда продажба на алкохол в съседство с пешеходната зона.

Кукери разтърсват Гоце Делчев

Пъстро и вдъхновяващо посрещане на Нова година готвят в град Гоце Делчев. В последния ден на тази година ще има много музика, танци и настроение, както и достатъчно вино за загрявка на участниците в новогодишното тържество. Най-напред обаче шоуто е за страховитите бабугери от село Мосомище, които в 12 часа ще огласят площад „Гоце Делчев” със своите чанове и ще разтърсят земята с танците си, за да прогонят злото. Всеки ще може да си направи селфи с маскираните мъже, жени и деца от Мосомище, където кукерската традиция се пази ревностно и се предава от поколение на поколение. Час преди настъпването на Нова година на сцената ще стане горещо с изпълненията на певиците Боряна Карпузова и Мария Христова, а за музиката ще се погрижи оркестър „Пиргови”. 

Русе и Пловдив излъчват обръщението на президента 

В Русе и Пловдив в минутите преди полунощ ще бъде излъчено обръщението на президента на България на сцените в двата града. Поли Генова ще пее за русенци на площад „Свобода“ пред сградата на общината. Нейното участие ще започне в 23,15 часа, а дотогава за доброто настроение ще се погрижат музикантите от популярната русенска рок група „Сода Акустик“. Първите минути от новата 2023 г. ще бъдат посрещнати със заря. По традиция в центъра на града ще се извие празнично хоро. В Пловдив празненството по случай посрещането на Нова година ще е на площад „Стефан Стамболов“. В него ще се включат изпълнителите „Уикеда“,  „Тангра“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Били Хлапето/ Мила Роберт. 

* По темата работиха: Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов, Добромир Радушев, Христо Христов