0

П иян персонал и оставени без надзор и в безпомощно състояние потребители установи при изненадваща проверка кметът на Горна Оряховица в общинския дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Проверката е направена по сигнали на новия директор на дома в селото Анелия Димитрова за драстични нарушения. Заедно с полицията кметът на Горна Оряховица Николай Рашков влезе в дома и установи: „Фелдшерът, който трябва да се грижи за хората, беше с 1,71 промила, много тежко количество алкохол. За него ми казаха, че той е постоянно пиян“.

За още двама души от персонала полицейският дрегер е отчел алкохол в издишания въздух под 0,5 промила.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. При проверката голяма част от тях са били в безпомощно състояние, разказа кметът Рашков: „Потребителите бяха в двора, никой нямаше с тях. 30 човека с умствена изостаналост се движеха като зомбита. Някои бяха със събути гащи, други бяха легнали по земята в плачевно състояние. Хората бяха с ужасяващи дрехи облечени“.  

Има сигнали и съмнения за злоупотреби с парите на хората в дома. Тези обстоятелства предстои да се изясняват, но със сигурност ще има сериозен контрол и наказания, посочи кметът на Горна Оряховица. „Ще предприема уволнения, директни уволнения. Там има сериозни нарушения, сериозни злоупотреби през годините, които са прикривани“, заяви той.

* Източник: БНР