0

П редстои да бъдат повдигнати обвинения за търговия с влияние на Джейхан Ибрямов. Това научи NOVA от свои източници в държавното обвинение. Задържането му е удължено за срок до 72 часа.

Малко по-рано Централната избирателна комисия сне имунитета на кандидат-депутата от коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи”. 13 от 15-те членове на Комисията гласуваха "за". Според източници на NOVA председателят на Народното събрание Рая Назарян също разреши сваляне на депутатския имунитет на Ибрямов. В момента тя подготвя мотивираното си решение, което по-късно ще бъде публикувано.

Припомняме, че адвокатът на Джейхан Ибрямов потвърди, че депутатът е задържан за 24 часа в сряда вечерта, след което е отведен в следствения арест. Йордан Киров каза още, че задържането е по разследване за купуване на гласове. 

Според обвинението в периода от 25 септември до 2 октомври тази година Ибрямов поискал и взел „дар’, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със службата им. „На 25 септември в района на сградата на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ той поискал парична сума от 200 000 лв., а в сряда на паркинга на хранителен магазин взел от същия човек 100 000 лв.”, пише в обвинението.

Съпругата на задържания Биршен Ибрямова сподели, че е започнала гладна стачка. По време на стачката тя ще стои в Триъгълника на властта. "Ще я продължа, докато го освободят. Колкото издържа чисто физически, колкото и време да продължи. Това, което се случва на моя съпруг, няма нищо общо с истината. Не може вкъщи и в колата при обиск да не открият нищо. Нито една вещ на съпруга ми не беше иззета от вкъщи. Изведнъж се появява подкуп, от кого, за какво, той какво длъжностно лице е? Какво е престъплението, не е ясно. Казаха, че влизат вкъщи по неизбежност, а него го нямаше там. Иззеха от дома ни два бележника, които са с мои записки, също и папка с банкови извлечения от сметки на г-н Доган, защото съм негово упълномощено лице повече от 15 години", коментира тя. 

По думите ѝ Ибрямов ще бъде изведен под конвой към Националната следствена служба.