0

К учето Мечо, чиято съдба трогна обществото, след като то стана жертва на безпричинна жестокост, още е под грижите на организацията за защита на бездомните животни „Анимал рескю София“ (Animal Rescue Sofia).

През нощта на 23 срещу 24 октомври миналата година кучето е подмамено от 37-годишен мъж с храна в столичен квартал, след което е малтретирано по особено жесток начин с часове и изхвърлено според прокуратурата - по особено мъчителен начин. След това го оставя в безпомощно състояние, с рани и фрактури на краката.  Стотици хора са писали на организацията, но само един е дошъл до приюта, за да види кучето. Макар и доста известен, Мечо не е сред кучетата, които обикновено се търсят за осиновяване, защото е над 10-годишен, едър и не прилича на никоя порода, споделиха пред БТА от „Анимал рескю София“. 

Отговорност

Изискванията към евентуалните кандидат-осиновители на Мечо са като за всички останали кучета. От организацията очакват хората да подходят отговорно и обмислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях. Процедурата може да бъде обобщена с една дума – опознаване, обясняват от „Анимал рескю София“. Опознаване на осиновителите, динамиката на живота им, какъв тип куче би бил подходящ за тях. А също така и опознаване между избраното куче и осиновителите, за да намалим стреса от промяната, както би било, ако просто го връчим на непознати за него хора, казват от там.

Междувременно в началото на ноември на първа инстанция Софийският районен съд освободи от наказателна отговорност обвинения за насилието над кучето мъж и му наложи глоба в размер от 3000 лв., както и да заплати 998 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване.

Доверие

Мечо винаги ще накуцва, но по-лошото е, че винаги ще помни случилото се, коментират от „Анимал рескю София“. „Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и обичлив сред хората, които познава и обича, но се смущава от непознати и има нужда от повече време, за да изгради доверие към нови хора“, казват от организацията.

Всеки, който иска да осинови Мечо, може да пише на фейсбук страницата им или на имейл office@arsofia.com

„Силно вярваме, че Мечо скоро ще бъде на някое диванче и ще го обичат завинаги“, коментират от „Анимал рескю София“.