0

П овече отличници ще вземат стипендия следващия срок благодарение на допълнително опуснатите от Министерския съвет 1,2 млн. лв.

Сумата, която всяко училище ще получи, зависи от броя на възпитаниците и стандарта за различните паралелки. За едни е 87 лв., за други 97 лв., а за трети – 262 лв. За да бъдат разпределени допълнителните средства за стипендии, МОН ще увеличи размера на норматива за стипендия, обясниха от ведомството за „Телеграф“. Директорите и педагогическите съвети обаче ще решават как да ги разпределят.

Недостиг

В Софийската математическа гимназия средствата за стипендии не достигат. Причината е, че средният успех там е 5,69, а отличниците са около 60-70%. Затова ръководството е принудено да въведе праг, над който да отпускат стимула на най-добрите ученици, обясни пред „Телеграф“ директорът на СМГ Антоан Тонев. „Даваме стипендии само на деца с успех над 5,83. Това означава, че при три петици не можеш да вземаш стипендия. Първия срок получаваха 405 деца от 1297, или 32% от отличниците не вземаха“, разясни той. Директорът допълни, че големият брой отличници рефлектира и на размера на стипендията. Тази година са били принудени да я намалят на 28 лв., въпреки че досега не е падала под 30-35 лв. Тонев допълни, че първоначално са обмисляли отново да бъде 30 лв., но тогава стипендии са щели да получават само учениците с не повече от петица. „Не е въпрос на пари, а на признание, че си положил усилие“, категоричен е директорът. Допълнителните средства ще дадат възможност повече деца да получат стипендия за отличните си резултати, но отново няма да са всички. „Може би няма да обхванем всички, но поне тези с успех 5,60 – 5,65. Размерът на стипендията ще стане около 30 лв.“, каза още Тонев.

Скок

Допълнителните средства в 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ биха довели до скок в размера на стипендията. Той обаче няма да успее да догони нивото преди пандемията, тъй като покрай онлайн обучението средният успех на учениците се е завишил. „Преди пандемията в училището, което ръководя, имаше около 160-170 стипендианти с успех над отличен 5,50. Тази година те са 400. Това се отрази на размера на стипендията. Преди 2 години тя беше 50 лв., а сега достигна 20 лв. С допълнителните средства бихме увеличили размера. Той едва ли би достигнал нивото от 2020-а, но поне няма да е толкова нисък“, коментира пред „Телеграф“ директорът на 119-о Диян Стаматов.