0

П ожар изпепели градина с Роза Дамасцена от 15 дка, 40 дка ниви с праз, зеле, пипер и домати на Зара Клисурова, шеф на  Националния клонов съюз на производителите на етерично- маслени, маслодайни и енергийни култури в България. Това съобщи самата тя пред „Телеграф“ вчера в късния следобяд. Насажденията се намират в село Каравелово, Карловско. Клисурова заяви, че огненият ад е причинен умишлено, защото е била на нивите си, за да полива и е видяла как огънят тръгва едновременно от няколко страни. Това е станало в 9,40 ч вчера, а пожарът е утихнал някъде към 17 ч. Според нея някой е използвал ситуацията в страната, за да подпали ниви на местен земеделец. В резултат на това пламва цялото землище, изплака жената.

След подаден сигнал на място идват няколко пожарни, но не е имало техника, която да направи бразда, за да ограничи огъня, според пострадалата.
Клисурова е писала до премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов.

„ Като браншови председател имам информация на по-високо ниво, и зная, че   подобни случаи има и в други части на страната. Очаквам полицията да свърши работата си и да намери извършителя. Нека нашите политици, да искат пари от Брюксел за обезщетения на стопаните, защото трудът и средствата, се превърнаха в пепел“, призова тя.

Зара Клисурова е популярна с флоралните води, които преработва. Те са много търсени в Западна Европа и Турция. На изложението „Зелена седмица“ в Берлин тази година, Зара Клисурова възкреси ментовото масло, което се оказа истинска панацея за мигрена и беше хит на световния панаир.

Зара Клисурова на изложенето в Берлин "Зелена седмица"

 Зара Клисурова на изложенето в Берлин "Зелена седмица"
авторът/личен архив