0

Н ад 2500 дка е площта, която е засегната до момента от пожара при село Сенокос, който лумна в четвъртък след обяд. В периметъра на огнената стихия има няколко активни огнища. Огънят се разраства в посока на Пирин планина и наближава територията на Национален парк "Пирин".

На терен днес има екипи на Югозападно държавно предприятие, доброволци, пожарникари и военни. „Има много доброволци, повечето са от нашата община. Ситуацията е сериозна, пожарът си гори.

През деня ще се повишат температурите. Много е важно да има летателна техника, очакваме и хеликоптер, и самолет, за да може да се гаси от въздуха. Качихме високопроходим камион в планината, правят се и просеки, за да спрем огъня. Към момента няма риск за населените места и техните жители", сподели кметът на община Симитли - Апостол Апостолов.

Теренът, обхванат от пожара, е сложен. Там може да влезе само специализирана горска техника, каквато е осигурена от ЮЗДП. Верижни машини не могат да влязат, защото пътят, който води до пожара, е много тесен. Два пожарни автомобила са високо в гората, за да осигуряват вода. Осигурена е денонощна охрана от страна на Областна дирекция на МВР – Благоевград, която да защитава имуществото на хората, които бяха евакуирани от махалите на село Сенокос.